Над 2 300 работници не достигат за Национална компания Железопътна инфраструктура

...
Над 2 300 работници не достигат за Национална компания Железопътна инфраструктура
Коментари Харесай

Транспортният министър: Над 2 300 работници не достигат за НК Железопътна инфраструктура и БДЖ

Над 2 300 служащи не доближават за Национална компания  " Железопътна инфраструктура " и БДЖ. За година двете сдружения са останали без 1600 чиновници. Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков.

Липсата на фрагменти в железопътния превоз основава съществени проблеми в бранша, разяснява той.

Като незабавни ограничения за решаването на казуса той уточни подобряването на изискванията на труд и модернизацията на жп превоза ката задачата е по-привлекателна и по-комфортна услуга:

" Една от верните стъпки да решим този проблем е модернизацията като цяло на този тип превоз, тъй като в последна сметка и част от постъпленията в тези сдружения би трябвало да дойдат от успеваемостта и от качеството на услугата, за която би трябвало да поставим доста съществени старания ".

Според министър Георги Гвоздейков геополитическата конюнктура сега основава благоприятни условия за големи вложения в инфраструктура, обвързвана с транспортния бранш.

Преди дни стана ясно, че финансово състояние на  " БДЖ Пътнически транспорти " още веднъж се утежнява, макар огромният брой пътуващи с влакове. Превозените пасажери за първата половина на годината са 10,8 милиона, което е с 804 250 души повече по отношение на предходната година. На този декор пътническите транспорти на БДЖ са на загуба с 27,3 милиона лв..

За съпоставяне, загубите са възлизали на 2,3 милиона лв. през първото полугодие на 2022 година. Загуба, въпреки и по-малка, регистрира и  " БДЖ Товарни транспорти " - 1,45 милиона лв., съобщи economynews.bg.

Печалбата в този сегмент за полугодието на 2022 година е 6,9 милиона лв.. Като съществена причина се сочи понижението на приходите от страната за компенсиране на високите цени на тока с 5,2 милиона лв. и спад с 3% доходи от транспорт на товари. И освен това сдружение главните разноски са за личен състав - 34,77 милиона лв. при общо 72,78 милиона лв..

В товарните транспорти работят 2262 души. Средната заплата е 1929 лв. при 1643 лв. предходната година, нарастването е 17%. Превозени са 2,79 милиона тона товари при 3,48 милиона лв. за същото време на предходната година, или с 20% по-малко. Шапката на двете сдружения - " Холдинг БДЖ ", е на минус с 1,66 милиона лв. при облага през 2022 година от 6,67 милиона лв..

Влошаването на резултата още веднъж се дължи на доход с еднократен темперамент през 2022 година - 9,64 милиона лв. от дълготраен правосъден спор. Ангажиментът на БДЖ да устоят настанените в техните бази украински жители води до загуба с над 1 милион лв..

Дружеството чака да получи от страната финансиране от 832 000 лева 10,8 милиона души са превозени за първата половина на 2023 година. Другите аргументи загубите при пътническите влакове да са увеличени близо 8 пъти е повдигането с 1,3 млн. лева на разноските за горива.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР